Als we de Zweden mogen geloven, bevestigen films nog te vaak het stereotiep beeld van vrouwen in een onderdanige rol. Zo staan maar liefst zeven van de acht Harry Potter-films bol van de clichés volgens de zogenaamde Bechdel test rating.

“Opgepast, kan genderongelijkheid bevatten”

In Zweden hebben een aantal bioscopen met de steun van het Swedish Film Institute de Bechdel test rating in het leven geroepen. De test rating moet filmmakers bewust maken hoe verhaallijnen en clichés tussen mannen en vrouwen soms vastgeroest zijn in films. Dat bevestigden ook actrices Naomi Watts en Cate Blanchet onlangs nog op het Filmfestival van Cannes.

Om een A-rating te krijgen, moet een film ten minste twee vrouwelijke personages bevatten die een naam hebben én daarnaast ook een conversatie voeren die niet over een man gaat.

Dat lijkt eenvoudiger dan het is, want alle Star Wars-films en ook Frodo en zijn gevolg buizen voor de volledige Lord of the Rings-trilogie.

Straffe madammen

Daarentegen doorstaan The Hunger Games, The Iron Lady en Savages de test met een sterke vrouwelijke hoofdrol. En de zomer belooft. In augustus komt Lucy uit, met Scarlett Johansson. Girl power verzekerd.

Ontdek de zomerblockbusters in onze compilatietrailer.