Dardennes 2

De broers Dardenne grepen weliswaar naast een derde Gouden Palm, toch wisten ze met hun film ‘Le Gamin au velo’ de Grand Prix -de tweede belangrijkste prijs- mee naar huis te nemen. En zij zijn niet de enige Belgen die in de prijzen vielen tijdens het 64ste Filmfestival van Cannes.

‘Le Gamin au vélo’ is een ontroerend verhaal over een jongen die door zijn vader in de steek wordt gelaten. Tijdens zijn vlucht uit het tehuis ontmoet hij een kapster (Cecile De France) die zich over hem ontfermt. De film wordt bestempeld als de meest toegankelijke en hoopvolle film van de broers. De prent moest uiteindelijk de duimen leggen voor ‘The Tree of Life’. De langverwachte film van regisseur Terrence Malick die aan de haal ging met de Gouden Palm. Dit spirituele familie-epos vertelt de beslommeringen van een autoritair gerund gezin in het Texas van de jaren vijftig, en dat met niemand minder dan Brad Pitt en Sean Penn in de hoofdrol.

Ondanks de commotie rond Lars Von Trier en diens ongelukkige uitspraken viel de regisseur toch in de prijzen. Kirsten Dunst ontving de prijs voor beste actrice uit handen van juryvoorzitter Robert De Niro voor haar vertolking in Von Trier’s ‘Melancholia’. De prijs voor beste acteur ging naar de Franse komiek Jean Dujardin voor zijn rol in ‘L’Artiste’, een entertainende hommage aan de stille film

‘Polisse’ van de Franse cineaste Maïwenn won de Prijs van de Jury. De film gaat over het dagelijkse leven van de agenten van de Parijse politie-afdeling van de Kinderbescherming. De Prijs voor de beste regie ging naar de Deen Nicolas Winding Refn voor de misdaadfilm ‘Drive’, met Ryan Gosseling in de hoofdrol als stuntpiloot die ‘s nachts geld bijverdient als de chauffeur van vluchtauto’s.

Belgische film scoort
Naast de broers Dardenne, gaven nog meer Belgen het nakijken in Cannes. De jonge Wannes Destoop won met zijn eindexamenfilm ‘Badpakje 46’ de juryprijs in de kortfilmcompetitie. Verder viel “Les Géants” van de Belgische regisseur Bouli Lanners twee keer in de prijzen tijdens de nevensectie “La Quinzaine des Réalisateurs”. De film van Lanners werd bekroond met de Art Cinéma-prijs én de SACD-prijs voor het scenario. De kortfilm ‘Dimanches’ van Belgische cinéast Valéry Rosier tenslotte ontving de ‘Prix Découverte Kodak’ op de vijftigste editie van Semaine de la Critique.

Ontdek alles over onze Belgische filmmakers in Cannes op www.cinevox.be

Overzicht belangrijkste prijzen 64ste Filmfestival van Cannes:
• Gouden Palm: ‘The Tree of Life’ van Terrence Malick.
• Grand Prix ex aequo: ‘Le Gamin au Vélo’ van Jean-Pierre en Luc Dardenne en ‘Once upon in Anatolia’ van Nuri Bilge Ceylan
• Beste Actrice: Kirsten Dunst in ‘Melancholia’
• Beste Acteur: Jean Dujardin in ‘The Artist’
• Beste Regie: ‘Drive’ van Nicolas Winding Refn
• Beste Scenario: ‘Footnote’ van Joseph Cedar
• Prijs van de Jury: ‘Polisse’ van Maïwenn
• Gouden Camera (beste debuut): ‘Las Acacias’ van Pablo Giorgelli
• Gouden Palm voor Kortfilm: ‘Cross Country’ van Maryna Vroda
• Juryprijs voor Kortfilm: ‘Badpakje 46’ van Wannes Destoop