Screen Shot 2012 02 08 at 13

Film is hier in België de laatste jaren ‘serious business’ geworden. Dat wouden de organisatoren van het Magritte-filmfestival afgelopen zaterdag in de verf zetten. Het neusje van de zalm uit de Franstalige (en dit jaar ook Vlaamse) filmwereld werd er bekroond en rarara: ook hier was ‘Rundskop’ de grote winnaar, samen met ‘Les Géants’ van Bouli Lanners.

 

 

Belgische cinema zit enorm in de lift. ‘Films van bij ons’ lokken elk jaar honderdduizenden liefhebbers naar de zalen. Die goeie filmsmaak wordt ook internationaal bevestigd. Kijk maar eens naar Erik Van Looy die in de States een Amerikaanse versie van ‘Loft’ mocht maken. Of naar ‘Rundskop’, die eind deze maand misschien wel met een Oscar aan de haal gaat.

 

Het ‘Magritte-festival’ zet producties ‘van bij ons’ op een voetstuk

Dat we hier goed bezig zijn, is precies wat de organisatoren van ‘Les Magrittes’ willen aantonen. Op het filmfestival, dat zich vooral focust op Franstalige producties, werden vorige week de beste films, acteurs en regisseurs in de spotlights én de bloemen gezet.

 

Wie viel er in de prijzen?

Les Géants’ van Bouli Lanners was het goudhaantje van de avond en kaapte 5 prijzen weg, waaronder die voor beste film en beste regisseur. Maar ook ‘Rundskop’, als Vlaamstalige productie, werd gesmaakt. Michaël Roskam en co. mochten maar liefst 4 keer het podium op. Grote verliezers van de avond waren de broers Dardenne. Hun ‘Le Gamin au Vélo’ kon maar één van de 8 nominaties verzilveren. Hier vind je de volledige lijst van winnaars én de Cinevox-reportage over het filmfestival.

 

Wat brengt 2012?

En wij denken dat ook 2012 een topjaar wordt. De Belgische cinema nam al een vliegende start met ‘Tot Altijd’ van Nic Balthazar. Maar het lijstje met ‘films om naar uit te kijken’ is nog lang. We zitten alvast op het puntje van onze stoel voor ‘Allez Eddy’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘Nos Enfants’ en ‘Dead Man Talking’.

 

Ook overtuigd dat je merk in 2012 te zien moet zijn in de Belgische bioscopen? Contacteer dan ons sales team.