De 89e Oscar-uitreiking zal voor altijd geassocieerd zijn met “envelope gate”. Eerst kondigde Warren Beatty La La Land aan als winnaar voor “Beste Film”. Maar dan bleek dat er een vergissing gebeurd was met de enveloppen en dat Moonlight de eigenlijke winnaar was. Chaos en tumult op het podium en Twitter ging wild. “I wasn’t trying to be funny,” zei Beatty nog.

133.400 tweets voor envelope gate

Volgens de online metingen van digitaal marketingbureau Amobee Brand Intelligence zijn er maar liefst 133.400 tweets verstuurd geweest op dat moment. 111.200 tweets vermeldden het woord “envelope” en 95.300 tweets hadden het over het woord “mistake”.

De winnaars

Uiteindelijk ging iedereen wel met het juiste beeldje naar huis. Naast de Oscar voor “Beste Film” kreeg de acteur Mahershala Ali uit Moonlight, de prijs voor beste mannelijke bijrol. La La Land ging met 6 Oscars aan de haal, waarvan “Beste Actrice” voor Emma Stone en “Beste regisseur” voor Damien Chazelle. Casey Affleck kreeg voor zijn rol in Manchester by the Sea de Oscar voor “Beste Acteur”.

Bekijk hier het volledig lijstje met alle winnaars.

Bron: Mediapost en The Guardian