01b

Acteurs uit een romantische komedie die tijdens de Oscaruitreiking op het puntje van hun stoel zitten? Je ziet het niet vaak. Maar dat zal voor ‘Silver Linings Playbook’ wel even anders zijn. Bradley Cooper, Jennifer Lawrence en co haalden maar liefst 8 nominaties binnen. Waaronder de hoofdvogel: een nominatie voor ‘Best Picture’. Benieuwd of ze die ook écht zullen verzilveren.

 

De manisch depressieve Pat wil zijn leven terug op de rails zetten en stuit daarbij op de seksverslaafde Tiffany. Hun neuroses scheppen een band en van het één komt het ander. Kortom: ‘Silver Linings Playbook’ is geen gewone romantische komedie. Maar nog ongewoner is het feit dat een film uit dat genre 8 Oscarnominaties in de wacht sleept, waaronder zelfs die voor ‘Best Picture’. Het aantal romantische komedies dat een Oscarnominatie voor die laatste effectief in de wacht kon slepen kan je op 1 hand tellen; slechts 4 keer in 84 jaar. Maar met een cast die er in slaagde nominaties in alle vier de acteercategorieën te verzamelen liggen de verwachtingen een stuk hoger dan gemiddeld.

De verwachtingen zijn dus hooggespannen en dat is helemaal niet zo gek. Zeker als je weet dat de beoordelingen voor ‘Silver Linings Playbook’ over het algemeen beter zijn dan die voor ‘Les Misérables’. Bovendien sleepte producer Harvey Weinstein al twee jaar op rij de prijs van ‘Best Picture’ in de wacht. Dat de film lijkt uit te groeien tot een kaskraker in de USA en dat de director nog nooit een Oscar heeft gewonnen, kan ook meespelen. Maar last but not least: de thematiek van ‘Silver Linings Playbook’ is toch een stuk gewichtiger dan wat je gewoon bent van een romantische komedie.

Best Picture:

Silver Linings Playbook

Directing:

David O. Russell

Actor in a Leading Role:

Bradley Cooper

Actress in a Leading Role:

Jennifer Lawrence

Actor in a Supporting Role:

Robert De Niro

Actress in a Supporting Role:

Jacki Weaver

Film editing:

Jay Cassidy and Crispin Struthers

Writing – Adapted Screenplay:

David O. Russell

 

Wat voorspellen de BAFTA’s?

Een goeie graadmeter voor de Oscars zijn de BAFTA-awards die gisteren werden uitgereikt in Londen. Daar werd ‘Silver Linings Playbook’ 3 keer genomineerd in de categorieën Beste Acteur, Beste Actrice en Adapted Screenplay. Die laatste konden ze alvast verzilveren. Het wordt voor de acteurs & actrices dus nog nagelbijten geblazen tot 24 februari.

’Silver Linings Playbook’ komt bij ons pas op 27 februari in de zalen en is één van onze filmtips dit voorjaar. Hier krijg je alvast een voorsmaakje:

 

Wil je de genomineerden voor Best Actor en Best Actress nog aan het werk zien? Hou dan de bioscoopagenda in de gaten, want eind mei speelt Bradley Cooper in ‘Hangover 3’. En Jennifer Lawrence kan je eind november bewonderen in ‘The Hunger Games’.