oscar winners a

De tuxedos zijn intussen opgeborgen, de rode loper is weer opgerold en de rust is stilletjesaan teruggekeerd in Hollywood. Maar wij zetten de winnaars van de 83ste uitreiking van de Academy Awards graag nog even voor jou op een rijtje, want enkelen onder hen zullen de komende weken ongetwijfeld de Belgische boxoffice veroveren.

 

‘The King’s Speech’ kwam als grote winnaar uit de bus en won maar liefst vier gouden beeldjes in de belangrijkste categorieën. De prent kreeg de Oscar voor beste film en werd bekroond voor beste script. Colin Firth, die gestalte geeft aan de stotterende koning George VI, kreeg de Oscar voor beste acteur en Tom Cooper mocht het beeldje voor beste regie in ontvangst nemen.

 

De sci-fi thriller ‘Inception’ van Christopher Nolan ging eveneens met vier Oscars naar huis, waaronder –zeer terecht – die voor de beste visuele effecten. ‘The Social Network’, de film rond Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, moest het stellen met 3 beeldjes en werd ondermeer gelauwerd voor het beste bewerkte script. Kaskraker ‘Toy Story 3’ kaapte de prijs voor beste animatiefilm weg, meteen de 25ste Oscar die de animatiestudio Pixar op zijn palmares kan schrijven. ‘Alice in Wonderland’ van Tim Burton viel ook in de prijzen: de film kreeg de award voor beste kostuums en beste decors.

 

Nathalie Portman werd uitgeroepen tot beste actrice voor haar rol als ballerina in ‘Black Swan’ en Melissa Leo mocht de trofee voor beste actrice in een bijrol in ontvangst nemen voor haar prestatie in ‘The Fighter’. De prijs voor de beste mannelijke bijrol ging ook al een acteur uit dit boksdrama, namelijk Christian Bale. Grote verliezer van de avond was ‘True Grit’. Deze prent werd genomineerd in tien categorieen maar de Coen Brothers gingen weliswaar met lege handen naar huis. De Belgische inzending ‘Na Wéwé’, genomineerd in de categorie beste kortfilm moest de duimen leggen voor ‘God of Love’ van Luke Matheny.

 

Beste Film: The King’s Speech

 

Beste Regie: Tom Hooper (The King’s Speech)

 

Beste Acteur: Colin Firth (The King’s Speech)

 

Beste Actrice: Natalie Portman (Black Swan)

 

Beste Acteur in een bijrol: Christian Bale (The Fighter)

 

Beste Actrice in een bijrol: Melissa Leo (The Fighter)

 

Beste Animatiefilm: Toy Story 3

 

Beste Korte Animatiefilm: The Lost Thing

 

Beste Niet-Engelstalige Film: In a Better World (Denemarken)

 

Beste Origineel Scenario: The King’s Speech

 

Beste Aangepast Scenario: The Social Network

 

Beste Originele muziek: The Social Network

 

Beste Originele nummer: We Belong Together (Toy Story 3)

 

Beste Art Direction: Alice in Wonderland

 

Beste Cinematografie: Inception

 

Beste Kostumering: Alice in Wonderland

 

Beste Lange Documentaire: Inside Job

 

Beste Korte Documentaire: Strangers No More

 

Beste Filmmontage: The Social Network

 

Beste Make-up: The Wolfman

 

Beste Kortfilm: God of Love

 

Beste Geluidsmontage: Inception

 

Beste Geluidmix: Inception

 

Beste Visuele effecten: Inception