BRI featured img nl

Wil je na een avondje cinema bij je vrienden uitpakken met een leuk weetje? Dan hebben wij er één voor jou: de reden waarom films hier altijd op woensdag in de zalen verschijnen. Denk er even over na voor je het antwoord leest in dit artikel. Maar we verklappen wel al dat er meer achter zit dan je denkt…

 

 

 

 

 

Als je je nog nooit hebt afgevraagd waarom films in het midden van de week in de zalen komen, dan doe je dat nu vast wel. Maar we laten je niet te lang in spanning: er zijn verschillende, goeie redenen voor.

 

1. Historisch gegroeid

In de periode voor de Tweede Wereldoorlog was zondag een topdag voor bioscopen. Logisch, want het was de enige dag waarop mensen toen vrij hadden. Daarom werden de films op vrijdag gereleased. Zo hadden de bioscopen, als er iets fout liep, nog tijd om het tegen zondag in orde te krijgen. Maar naarmate meer en meer mensen ook op zaterdag verlof hadden, schoof de releasedag van films op naar donderdag.

 

2. Woensdag = halve schooldag

Toen in de jaren ‘70 de halve schooldag op woensdag werd ingevoerd, kwamen filmdistributeurs overeen dat films op woensdag gereleased moesten worden. Want een halve dag vrij was voor kinderen en jongeren het ideale moment om een nieuwe film mee te pikken.

 

3. Logistiek

Bioscopen en filmdistributeurs zaten trouwens op maandag samen om nieuwe films te kopen en verkopen. De koeriers van de distributeurs brachten die dan op dinsdag naar de bioscopen, waardoor ze op woensdag konden verschijnen.

 

Nu je weet waarom nieuwe films op woensdag in de zalen komen, weet je meteen ook waarom onze reclamepassages telkens op woensdag starten. Zo laten we adverteerders volop meegenieten van nieuwe releases. En in combinatie met de digitalisering van bioscopen, biedt dat enorm veel creatieve mogelijkheden.

Wil je nog een paar weetjes, maar dan specifiek over Brightfish? Neem dan contact op met een medewerker van ons sales team.