gezinkijktnaarfilmrfcorbis

Bioscoopbezoek doet het goed in België, zo blijkt uit cijfers van de Kinepolis Group en de FCB (vereniging van de middelgrote en kleinere bioscopen). Kinepolis België klokte af op 9,6 miljoen bezoekers, dat zijn er zo’n 1,1% meer dan het jaar ervoor. FCB noteerde 5% groei ten opzichte van 2009, ook goed voor 9,6 miljoen bioscoopbezoekers. Een stijging die meer uitgesproken was in het zuiden van het land (+8%) dan in Vlaanderen (+1,7%), onder andere dankzij de opening van Cinéscope in Louvain-La-Neuve. In Brussel stagneerde de markt. Een significant deel van de bezoekcijfers ontbreekt evenwel nog. Deze bioscopen vertegenwoordigen ongeveer 10% van het totaal bioscoopbezoek. We kunnen inschatten dat het bioscoopbezoek in België in totaal +/- 3% is gestegen en dat zou de balans ruim boven de 21 miljoen bezoekers moeten brengen. Het bewijs dat de opwaardse trend van 2009 zich met duidelijke pas verder zet.

De bezoekcijfers kenden trouwens in heel Europa een lichte groei van 0,4%, zo blijkt uit de cijfers die Mediasalles presenteerde tijdens de Berlinale. De grootste groeimarkt is duidelijk Centraal- en Oost Europa met een stijging van niet minder dan 11.4%. In West-Europa doen naast België ook Frankrijk (+2,7%) en Italie (+11%) het goed. In landen zoals Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje is er evenwel sprake van een terugval, te wijten aan het zwakke aanbod van nationale films.

De meestbezochte films in België waren ‘Harry Potter and the Deathly Hollows’, ‘Alice in Wonderland’, ‘Inception’, ‘The Twilight Saga: Eclipse’, ‘Avatar’, ‘Toy Story 3’ en ‘Shrek Forever After’. In Vlaanderen kon ook ‘Zot van A’ van Jan Verheyen zich een weg naar de top tien banen. De Franstalige Belgische film met het grootste succes in 2010 is ‘Mr. Nobody’.

Alles wijst erop dat bioscoopbezoek het ook dit jaar goed zal doen. We hebben het jaar al goed ingezet met toppers zoals Rundskop en Rien à Déclarer, die momenteel in beide landsgedeelten volle zalen trekken. En ook de veelbelovende programmering met publiekstrekkers zoals ‘Pirates of the Carribean – On stranger Tides’, The Hangover 2 en The Adventures of Tintin: Secret of the Unicorn…voorspelt een schitterend filmjaar. Klik hier voor een overzicht van de filmtoppers van 2011.