gijoe

Een blik op het lijstje met films die er nog aankomen maakt duidelijk dat de spierballen dit jaar talrijk over het grote scherm rollen. O.a. Fast & Furious 6, Oblivion, G.I. Joe 2: Retaliation 3D, Iron Man 3D en Man Of Steel staan nog op het programma. Toeval of niet? Verschillende bronnen zeggen dat het enorme aanbod van actie- en avonturenfilms in de wereldwijde bioscoopzalen toe te schrijven is aan de grote trek van de Hollywood filmindustrie naar de belangrijkste groeilanden in Azië en Latijns-Amerika.

Steeds vaker wordt het commercieel succes van een film buiten de grenzen van de Verenigde Staten bepaald. Vooral in de groeilanden zit voor de grote Amerikaanse filmstudio’s een zeer interessant publiek. De toenemende economische en culturele globalisering van Hollywood zorgt ervoor dat de producties meer afgestemd zijn op deze groeilanden.

Zo kwam het Australische Film Victoria Research tot de vaststelling dat alle films die zowel in Azië, Latijns-Amerika, Europa, Noord-Amerika als Oceanië in de box office top 10 zaten, gefinancierd werden met Amerikaanse dollars. Meer dan de helft daarvan (60%) zijn high budget producties (meer dan 100 miljoen USD). 

despicableted

In die top 10 scoorden de filmgenres actie en animatie hoog. Ook avonturenfilms deden het erg goed. Deze genres vallen dus bij zowat alle belangrijke filmmarkten in de smaak. De studie baseerde zich op de wereldwijde box office top-10 volgens rangschikking en inkomsten per regio en per genre over een periode van 7 jaar (2002-2009).

Recenter Nielsen-onderzoek (NRG’s 2012 American Moviegoing studie) bevestigt deze cijfers voor de Verenigde Staten. Het onderzoeksbureau vroeg de Amerikaanse bioscoopganger naar zijn filmvoorkeuren. 61% zegt het liefst actie/avontuur te zien. Op nummer twee staat komedie (50%). In België vinden we in de laatste CIM-studie gelijkaardige resultaten. 64% van de Belgische bioscoopgangers geeft aan het liefst naar een komedie te gaan, gevolgd door opnieuw actie- en avonturenfilms (61%). Animatie-of familiefilms vinden we terug op plaats 4 met 44%, na thrillers (50,3%). Maar ook de Belgische bioscoopbezoekcijfers van 2012 bevestigen deze voorkeuren. 6 van de top 10-films zijn actie- en avonturenfilms (bv Skyfall, The Dark Knight Rises, etc), we zien 3 animatie- of familiefilms (Ice Age, Madagascar 3 etc) en met Ted is er ook een komedie in de top 10.

ironman3

De voorkeur voor actie en avontuur is duidelijk een wereldwijd gegeven. De Hollywood filmstudio’s spelen met de verschuiving naar groeilanden op safe met deze genres. Het resultaat daarvan kan je zelf ontdekken in de filmkalender van 2013.

Zin gekregen om zelf naar de film te gaan? Speel dan mee en win een privé-loge voor 6 personen op het ‘Brussels International Fantastic Film Festival.’ Je maakt kans om de avant-première van een filmtopper bij te wonen.