bezoekcijfers

Bioscoopbezoek is in het eerste semester van dit jaar vrijwel stabiel gebleven. Het benadert zelfs het eerste semester van 2010 toen Avatar voor box office records zorgde. En alles wijst er op dat de bezoekcijfers voor de tweede helft van het jaar in stijgende lijn zitten.

 

De Kinepolis Groep maakte vorige week zijn cijfers bekend. Voor België komen zij, voor de periode januari tot en met juni uit op -2.9% in vergelijking met het sterke 2010. Ook andere bioscopen deden het goed. Mede dankzij de opening van Cinéscope Louvain-La-Neuve kunnen we het totaal aantal bezoeken in België voor het eerste semester inschatten op 9.300.000 en dus een status quo met 2010.

 

De best bekeken films in het eerste trimester waren ‘Pirates of the Carribean: On Stranger Tides’, ‘Rien à Déclarer’, ‘Fast Five’, ‘Rio’ en ‘Black Swan’. In België lokten ook lokale producties zoals ‘Rundskop’, ‘Rien à Déclarer’ en ‘Frits en Freddy’ veel volk naar de bioscoop.

 

The future is bright

Voor de tweede helft van het jaar zijn de verwachtingen hoog gespannen. Zo heeft het hondenweer van de voorbije maanden (ja het is toch voor iets goed!) er voor gezorgd dat bioscopen meer mensen over de vloer kregen. En uiteraard de programmering die niet te versmaden was.

 

Heel België was deze zomer in de ban van Harry Potter. De laatste film over de leerling-tovenaar heeft tijdens zijn openingsweekend in België zo’n 341.000 bezoekers naar de zalen gelokt. Daarmee is de film goed voor het beste openingsweekend ooit in België. De film breekt volgens Warner Bros ook het record van ‘beste openingsdag’ met 105.000 toeschouwers, de ’beste Harry Potter-opening’ en ‘beste 3D-opening’ in België.

Ook ‘The Smurfs’ scheerde hoge toppen. De prent over de blauwe tekenfilmfiguurtjes mocht volgens Sony Pictures 240.000 bezoekers rekenen tijdens het openingsweekend.

 

En met ‘The Adventures of TinTin 1’, tal van Belgische films en een aantrekkelijk filmaanbod uit Hollywood in het vooruitzicht belooft deze positieve trend zich ook in het najaar voort te zetten.