Consumenten koppelen humor aan een getoond merk en laten zich erdoor overtuigen, ook al herinneren ze zich het product niet bewust. Madelijn Strick van de Radboud Universiteit in Nijmegen introduceert deze paradox in haar onderzoek, gepubliceerd op 29 mei, naar het gebruik van humor in reclame. Bovendien apprecieert het publiek humor nergens zo goed als in de bioscoop, omdat men relcame een hoog entertainmentgehalte verwacht.

 

Volgens de ‘humorparadox’ vergeten mensen het merk, maar willen ze het onbewust toch hebben, omdat ze in hun geheugen een verband leggen tussen het positieve gevoel van een lach en het merk.

 

Madelijn Strick heeft in haar onderzoek kritiek op de methode die onderzoeksbureaus tot nu toe gebruiken om de effectiviteit van reclames te testen. Volgens haar geven de meeste mensen sowieso sociaal gewenste antwoorden omdat ze niet willen laten zien dat ze zich laten beïnvloeden door reclame. Daarom deed ze een aantal experimenten die de onbewuste voorkeuren van mensen aantonen. Zo leerde ze dat humoristische reclame de aandacht langer vasthoudt.

 

Recent onderzoek van Millward Brown toont trouwens aan dat de bioscoopervaring ervoor zorgt dat reclamespots meer aandacht krijgen en langer herinnerd worden. Spots in de bioscoop kunnen daarom de impact van een televisiecampagne boosten. De beste reclamespots in de bioscoop spelen evenwel in op het verlangen van de bioscoopbezoeker naar afleiding, fantasie en entertainment.

 

Uit dit onderzoek bleek ook dat dezelfde spot anders kan ervaren worden in de bioscoop dan op televisie. Ter illustratie werd in de UK één humoristische spot gelanceerd in twee verschillende regio’s. In één regio werd deze enkel vertoond op televisie, in de ander enkel in de bioscoop. Ook al was de spot dezelfde, toch werd deze meer geapprecieerd in de bioscoop.

 

Hieronder ziet u een kleine selectie humoristische reclamespots die in de Belgische bioscoop te zien zijn! Ook al is humor subjectief, we zijn er zeker van dat u begrijpt wat we bedoelen! Veel plezier!

 

 

 

bron: onderzoek Madelijn Strick

onderzoek Millward Brown www.millwardbrown.com/Sites/MillwardBrown/Media/Pdfs/en/KnowledgePoints/ADBE64BC.pdf